Last van een slechte Wifi ontvangst? Slechte dekking, langzaam internet, streamen van films (draadloos) loopt niet soepel?
Er zijn veel factoren die de Wifi verbinding kunnen beïnvloeden waaronder:
- Locatie router
- Afstand tot router
- Obstakels
- Interferentie
- Antennes
- Software update
- Kanaal indeling
Locatie van de router
De mooiste locatie van een router zou in het midden van het huis zijn. De beste hoogte zou tussen vloer en plafond zijn. Als een ruimte 2,50 meter hoog is dan kan de router het beste 1.25 meter van de grond gehouden worden. Zo kunnen de antennes vrij rondstralen.
Obstakels
Obstakels zijn muren, plafonds, vloeren en metalen oppervlakten.
Houdt de router uit de buurt van grote metalen delen. Deze blokkeren het signaal. In nieuwbouwhuizen wordt gebruik gemaakt van gewapend beton in muren, plafonds en vloeren. Deze zijn voorzien van metaal welke het signaal blokkeren.
Tevens worden Android sticks achter de tv verstopt. Een tv kan ook Wifi signaal tegen houden. Indien u problemen ervaart kunt u proberen de Android stick te verplaatsen zodat deze achter de tv vandaan komt. Soms kan dit door een HDMI verlengkabel te gebruiken.
Afstand tot router
de router bereik is afhankelijk van alle obstakels die hij onderweg tegen komt. Elke obstakel neemt iets weg van het signaal. Hoe minder signaal er over blijft, hoe gevoeliger het is voor interferentie.
Interferentie
Interferentie zijn storende factoren (stoorzenders). Er zijn veel apparaten waaronder draadloze alarmsystemen en routers van andere huizen die ook op dezelfde frequentie zitten met draadloze apparatuur. Veel Wifi apparaten functioneren op de 2,4 GHz band, ook die van anderen. Deze band raakt vervuild door veel verkeer. Sterkere signalen drukken zwakkere signalen weg. Een magnetron is ook een sterke vervuiler. Deze kan dus ook tijdelijk het signaal verstoren.
Antennes
Grote buitenboord antennes geven in praktijk vaak de beste resultaten. Indien het bereik slecht is kunnen er grotere of andere versterkende antennes op de router worden geplaatst. Versterking wordt in dBi weergegeven. Ook zijn er antennes met een kabel daar aan vast. Zo kan de antenne op een betere plek worden gepositioneerd.
Software updates
Software updates kunnen vaak de Wifi prestaties ten goede komen. Lees van te voren de release notes die bij de update zitten.
Kanaal indeling
De 2,4 GHz band is ingedeeld in kanalen zodat er iets aan ruimte is om naast elkaar de zelfde frequentieband te gebruiken. De 2,4 GHz frequentieband is ingedeeld in 13 kanalen. Stel dat de buurman op het zelfde kanaal zit als jouw dan kan het zijn dat je verbinding continu wegvalt of instabiel is. Het beste is altijd een paar kanalen bij elkaar uit de buurt te zitten.
Hoe kom je er achter welke kanaal je zit?
Op een Android device kun je een programma installeren zoals Wifi Analyzer. Deze geeft weer welk kanaal je op dat moment gebruikt.
Op de pc kun je het beste de gratis tool inSSIDer gebruiken. Deze geeft alle kanalen weer binnen het bereik van de wifi antenne. Zo kun je bepalen welk kanaal je het beste kunt gebruiken.
Voor Android gebruik je Wifi Analyzer.
Waar stel je het kanaal in?
Kanalen stel je in de router in. Stel een vast kanaal in en laat de router dit niet zelf bepalen.
Keuze/kopen van een router
Let er op bij het kopen dat de router voorzien is van een 802.11 B/G/N radio techniek. De N techniek kan op een relatieve nieuwe en rustige frequentie van 5GHz zijn werk doen. Veel buren zitten nog op de B/G band welke op 2,4 GHz band zit.
Daarnaast kan het een groot voordeel zijn als de antennes niet ingebouwd zitten in de router. Buitenboord antennes geven meer bereik en zijn te vervangen door grotere/richt-antennes. Hierdoor kan er een groter bereik worden behaald.
Een goede router die geschikt is voor een Android TV Stick / Android mini pc / Android TV Box vind je hier.


Wifi signaal versterken met een Wifi repeater. Lees meer over een Wifi repeater.
TAGS: Wifi problemen, Wifi ontvangst, Wifi signaal