De UGoos UM3 is het neusje van de zalm en is een van de snelste Android TV boxen van dit moment. Met zijn hagelnieuwe Rockchip RK3288 processor laat hij verbluffende resultaten zien. Super snel opstarten en razend snel games laden, dat valt meteen op aan de nieuwe UM3. Hij is een stukje groter dan de gemiddelde Android stick maar dankzij zijn HDMI kabel kun je hem overal achter verstoppen. Zijn goede Wifi antenne behaalt goede prestaties, ook al is hij achter de tv weggestopt.
Ugoos heeft een veelzijdige Android TV box op de markt gebracht die echt alles kan. Denk aan draadloos internetten, film kijken, games downloaden, email kijken, chatten via Skype, online je documenten bijhouden, in contact blijven met je vrienden via Twitter en Skype en ga zo maar door. Je tv wordt echt interactief met Android TV.
De boxen worden in het rood en in het donker blauw gemaakt. Binnenin zijn ze hetzelfde.

2 Start scherm ‘Launchers’
Er zijn 2 verschillende ‘launchers’ waar je uit kunt kiezen als begin scherm.
Je hebt Launcher3 en TvLauncher. Deze kun je instellen door naar het menu te gaan en ‘Home’ te gaan en daar een van de twee te selecteren.
Launcher3 is een Home screen (start scherm) welke je volledig naar wens kunt inrichten met apps en een achtergrond of foto slideshow. De TvLauncher is een door Ugoos gemaakte Home screen welke er zeer chique uit ziet en niet is aan te passen. Alle belangrijke zaken zijn snel te vinden en de blokken zijn groot gemaakt zodat je ze snel kunt aanklikken.
Makkelijk toegang tot je eigen netwerk
Op het startscherm bevind zich een icoon ‘My Device’. Als je daar op klikt en kiest voor ‘Nethood’ dan krijg je een overzicht van je netwerkapparaten. Een NAS (netwerk hardeschijf) is bijvoorbeeld zo’n apparaat. Ook een PC of Playstation kan gevonden worden. Klik op het IP adres en alle mappen en bestanden worden getoond van het betreffende apparaat. Kies bijvoorbeeld een film uit de lijst en laat de Ugoos UM3 het afspelen.
Deze Android TV box is net als velen DLNA gecertificeerd en kan dus overweg met apparaten die met dit protocol overweg kunnen. Een Windows computer, een Xbox, een Playstation en nagenoeg alle netwerk hardeschijven ondersteunen dit.
Tevens zijn er vele apps waaronder FTP apps waarmee je bestanden eenvoudig kunt benaderen. Meer daarover vind je in de playstore.
XBMC 14.0 ‘KODI’
Ugoos is zo vriendelijk geweest om de nieuwste XBMC KODI (Helix) er standaard op te zetten. XBMC start razendsnel en draait soepel op de Ugoos UM3. Voor wie nog meer uit XBMC wilt halen zijn er ook add-ons verkrijgbaar. Deze mogen wij niet promoten want de vrienden van Brein vinden dat niet zo leuk. Met de add-ons krijg je namelijk toegang tot gratis content.
XBMC is een prachtige app om je films, series en muziek mee af te spelen. Het werkt redelijk eenvoudig en je kunt makkelijk en snel door je filmhoesjes heen bladeren. XBMC heeft ongekend veel mogelijkheden en is te besturen met je smartfoon, de meegeleverde standaard afstandsbediening en eigenlijk elke flymouse die er te koop is.
XBMC KODI kan nu overweg met het afspelen van H.265 films wat oudere versies niet konden. Heb je een eigen filmcollectie dan is XBMC de beste Mediacenter app die je kunt gebruiken. Je kunt de app zelfs filmhoesjes laten downloaden zodat alles er superstrak uitziet.
Android 4.4.2 Kitkat
Een van de aller nieuwste besturingssystemen staat op deze Android TV kanjer geïnstalleerd. Zoals sommige al weten heeft Android kortgeleden Lollipop uitgebracht. Dit is Android 5.0 en de opvolger van Kitkat. Aangezien de processorfabrikant Rockchip al succesvolle testen heeft gedaan met Android Lollipop en de voorganger van de RK3288 verwachten we dan ook op kort termijn een update naar Android 5.0.
Het nieuwe aan Android 5.0 Lollipop is dat deze communicatie tussen andere Android apparaten waaronder bijvoorbeeld een Smartwatch nog makkelijk maakt.
Uiteraard krijg je de volledige toegang tot de Google Play (app store voor Android) waar je keuze hebt uit ruim 1 miljoen apps. De meeste zijn gratis te downloaden net als enorm veel games.
Voor Linux liefhebbers is er ook een Dual Boot versie beschikbaar. Hier staat andere firmware op zodat je er Ubuntu 14.10 bij krijgt. Tijdens het opstarten krijg je de vraag of je Android 4.4 Kitkat wilt of Ubuntu. Standaard wordt de box geleverd met alleen Android. Ook kun je achteraf zelf de firmware aanpassen en de dual boot firmware inladen. Op onze firmware vind je daar meer over terug.
Het Ugoos UM3 binnenwerk
Ugoos heeft bij de UM3 gekozen voor een Rockchip RK3288 processor. Deze processor is van een SoC type waarbij meerdere processoren in een behuizing zijn ondergebracht. Het voordeel is dat de communicatie tussen de processoren onderling sneller verloopt en dat er maar slechts processor gekoeld hoeft te worden. De Rockchip RK3288 bevat onder andere de Quad Core CPU en de 16-Core GPU.
>Quad Core CPU
In de RK3288 processor is een Quad Core CPU aanwezig. Dit zijn 4 CPU’s welke ieder op 1.8 GHz draaien. CPU’s zorgen voor het rekenwerk. Meer rekenkracht betekend sneller apps laten opstarten en taken uitvoeren. De Rockchip RK3288 is de opvolger van de RK3188 en een van de allersnelste Android TV processoren van dit moment.
>16-Core GPU
De GPU is de videochip welke beschikt over 16-kernen. De videochip is van het type Mali T764 welke zeer goede prestaties levert. De videochip is verantwoordelijk voor de beeldverwerking en het soepel weergeven van beelden. HD Games en 3D films en animaties lopen nog soepeler dankzij de sterke Mali T764 videochip. De videochip ondersteunt de nieuwe 4K (4K2K) resolutie van 2160p. Met de volgende firmware upgrade zal deze functie ook vermoedelijk zichtbaar zijn in het menu.
>RAM en opslag geheugen
De Ugoos UM3 beschikt over een royale hoeveelheid van 2 GB RAM geheugen van het type ddr3. Veel RAM geheugen draagt bij aan het snel inladen van apps en data.
Er is 8 GB aan opslagruimte aanwezig welke voor een klein beetje door het Android 4.4.2. Kitkat besturingssysteem in beslag wordt genomen. De overige vrije ruimte kun je gebruiken om apps op te installeren, films te stallen of andere data.
Wie niet genoeg heeft aan de 8 GB interne opslagruimte kan uitbreiden door een SD-kaart te plaatsen. Met een app zoals ‘apps2sd’ kun je apps ook verplaatsen naar de SD-kaart. Een SD-kaart van maximaal 64 GB wordt ondersteunt dus bij elkaar opgeteld heb je zo’n 72 GB aan opslagruimte als je deze optie benut.
Aansluitmogelijkheden
HDMI – De Ugoos UM3 heeft een HDMI 2.0 (female) aansluiting. Hierop sluit je de meegeleverde HDMI kabel op aan welke je tevens aan de tv koppelt. Het beeld en geluid gaan over HDMI.
USB – Er zijn 2 full size usb poorten aanwezig waarop je allerlei hardware kunt aansluiten van usb stick tot en met een remote ontvanger (dongle) van bijvoorbeeld een Flymouse.
POWER – Aan de power aansluiting koppel je de stroomadapter. Deze aansluiting is tevens de OTG usb poort waarmee je hem aan de pc kunt hangen voor een eventuele handmatige firmware update.
AV – De AV uitgang is een Audio+Video uitgang welke gebruikt kan worden voor oudere tv toestellen waarbij men gebruik maakt van de Gele, Rode en Witte tulp (cinch) stekker. De connector is van een 3.5 mm formaat. De aansluiting is wel aanwezig maar de fabrikant levert de kabel er niet bij. Deze kabel wordt ook wel jack-composiet kabel of analoge av-out kabel genoemd.
IR – De IR poort is om de meegeleverde infrarood ontvanger op aan te sluiten waarmee de meegeleverde afstandsbediening communiceert. Aangezien er een kabeltje aan de IR ontvanger zit kun je deze in het zicht houden en de UM3 wegstoppen.
SD-kaart – Er is een SD-kaart slot aanwezig waar een micro SD-kaart in past. Hiermee kun je de opslag ruimte vergroten of eenvoudig data uitwisselen.
Antenne – De meegeleverde antenne kun je losschroeven en is beweegbaar in meerdere richtingen.
Beelschermresoluties
Je hebt keuze uit meerdere resoluties voor het beeldscherm. Je kunt hem op auto detect instellen zodat de Ugoos UM3 kijkt naar wat je tv aan kan maar je kunt het ook beïnvloeden. Je hebt de keuze uit 1080p, 720p, 576p en 480p. Ook een wat oudere tv die bijvoorbeeld alleen 720p aan kan (HD-ready) kan dus ook met deze Android tv box overweg.
H.265 codec ondesteuning
Deze Android TV box ondersteunt de nieuwe H.265 codec welke de opvolger is van H.264.
H.265 heeft als voordeel dat het dezelfde hoge kwaliteit (HD) beeld kan leveren maar veel minder ‘resources’ daarvoor nodig heeft. Bij deze techniek hebben ze de compressieverhouding weten te verdubbelen. De videoprocessor minder moeite hoeft te doen om hetzelfde beeld te genereren. Er worden dus slimmere berekeningen toegepast waardoor de bestanden sneller verwerkt kunnen worden.
Dual Band Wifi
Draadloos internetten en supersnel browsen. Met de hypermoderne Wifi technologie welke ingebouwd is kun je niet alleen snel internetten maar ook streamen vanaf andere media bronnen. De Ugoos UM3 is voorzien van een Dual Band Wifi met een goede antenne. Er worden meerdere netwerken gecombineerd waardoor de snelheid hoog en stabiel is. Naast 802.11 bgn ondersteunt de UM3 ook 802.11 ac. AC is 3x sneller dan de N-technologie. Je zou in theorie snelheden tot 1300 Mbps moeten kunnen halen.
Bluetooth
Uiteraard is deze Android TV box ook voorzien van Bluetooth. Mocht je een gamepad (joystick) willen koppelen om spellen te spelen dan is bluetooth de uitkomst. De Tronsmart Mars G01 gamepad leent zich hier goed voor. Er zijn veel leuke spellen in omloop waarvoor je niet eens hoeft te betalen. Denk aan Dead Trigger 2, Modern Combat, Asphalt 3 of Real Racing. Er zijn ook andere Bluetooth apparaten die je kunt koppelen zoals bijvoorbeeld een Smartfoon.
OTA – Makkelijk firmware upgraden
Firmware updates kunnen bij de Ugoos UM3 Android TV Box via OTA. OTA betekend over-the-air wat wil zeggen is dat je ze via internet kunt binnenhalen met een druk op de knop. Voorheen kon je Android TV sticks en boxen alleen maar handmatig voorzien van nieuwe firmware. Als er dan een bugfix uitkwam moest je het apparaat aan je pc koppelen en met een software tooltje nieuwe firmware inladen. Met de UM3 hoeft dat niet meer omdat deze beschikt over OTA.
Bedieningsmogelijkheden
Standaard wordt er een eenvoudige afstandsbediening meegeleverd. De standaard afstandsbediening werkt via infrarood (IR). Dit is dezelfde technologie waarover normale televisies beschikken en betekend dat je moet richten op de ontvanger. De Ugoos UM3 wordt geleverd met een losse infrarood ontvanger die je bijvoorbeeld naast je tv kunt leggen. Zodoende kun je deze Android TV box bedienen.
De standaard afstandsbediening beschikt over de basisfuncties waarmee je door het Android menu heen kunt navigeren. Op die manier kun je een internetbrowser starten of een film. Start je de internetbrowser dan krijg je een toetsenbord in beeld. Je kunt van links naar rechts en boven naar beneden met de toetsen op de afstandsbediening om zodoende op de letters te klikken.
Er zijn draadloze toetsenborden en all-in-one flymouses op de markt waar dit een stuk makkelijker mee gemaakt kan worden. Een all-in-one flymouse beschikt bijvoorbeeld over een volledig Qwerty keyboard zodat je snel kunt typen. Deze zou je eventueel los kunnen mee bestellen. Je zou ook een usb computer toetsenbord en zelfs een usb muis kunnen aansluiten op de Ugoos UM3 Android TV box. Op die manier gaat invoeren nog sneller.
Googelen met je stem
Spraakbesturing – Als je wilt kun je ook Googelen met je stem! Spreek een zoekopdracht in en Google zoekt de resultaten erbij. Om deze functie te benutten heb je wel een microfoon nodig. Je zou bijvoorbeeld een flymouse met microfoon kunnen gebruiken zoals de Minix Neo A2 of de Mele F10 pro. Ook werken sommige webcams van Logitech welke beschikken over een ingebouwde microfoon ook. Er bestaan ook usb dongles welke beschikken over een hoofdtelefoon uitgang en een microfoon ingang. Ook zou je die er voor kunnen gebruiken i.c.m. een losse microfoon. Het voordeel van Android is dat veel usb apparaten direct plug & play werken zonder dat je daar drivers voor hoeft te installeren.
Bedien hem met je tablet of telefoon
Installeer een remote app en bedien je Ugoos UM3 met je telefoon of tablet. Voorwaarde is dat de tablet of telefoon wel over een Android besturingssysteem beschikt. Op het scherm van je tablet of telefoon verschijnen knoppen, een muispad, een toetsenbord of een gamepad afhankelijk van de gekozen modus. Beweeg je vinger over je beeldscherm en zie de muisaanwijzer op je tv bewegen!
Het enige wat je hoeft te doen is de app te downloaden en te installeren op je telefoon. De app moet wel elke keer handmatig op je telefoon gestart worden om zo je Ugoos UM3 te kunnen bedienen. Op je box staat hij standaard voorgeïnstalleerd.
Klik hier voor de technische specificaties
Klik hier voor de technische specificaties
Specificaties van de Ugoos UM3
Processor
- Rockchip RK3288
- 1.8 GHz Quad Core CPU (4 kernen)
- Mali T764 600 MHz (16 kernen) 4K2K 2160P ready
Geheugen
- 2 GB RAM (ddr3)
- 8 GB Opslag (Nand Flash)
- SD kaart slot met ondersteuning voor 64 GB SD-kaarten
Communicatie
- Wifi 802.11 bgn + 802.11 ac (Dual band Wifi) met antenne
- Bluetooth versie 4.0
Aansluitingen
- HDMI 2.0 output, type female
- 2x USB poort waarvan
- 1x USB voedingsaansluiting en tevens de OTG hostpoort voor koppeling met pc
- 3.5mm jack audio output (stereo) t.b.v. een hoofdtelefoon
- AV output (audio/video composite output)
- IR (infrarood) ontvanger poort
Ondersteunde video formaten
H.264, H.265, VP8, MVC, DVD, MPEG2, MPEG4, AVI, MKV, DivX, Xvid, etc.
Ondersteunde audio formaten
MP1, MP2, MP3, WMA, WAV, OGG, OGA, APE, FLAC, AAC, M4A, 3GPP, etc.
Grafische performance (2D/3D)
- OpenGL® ES 1.1, 2.0, 3.0, 3.1
- OpenCL™ 1.1
- DirectX® 11, RenderScript™
Overige mogelijkheden
- Ondersteuning Netflix: JA
- Ondersteuning XBMC: JA
- Ondersteuning Google Play: JA
- Ondersteuning DLNA: JA
Wil je de Ugoos UM3 vergelijken met een andere Android TV stick?
Klik hier voor de leveringsomvang
Klik hier voor de leveringsomvang
Meegeleverde accessoires Ugoos UM3
De Ugoos UM3 wordt standaard geleverd met:
- IR (infrarood) afstandsbediening
- 230 volt adapter met usb voedingskabel
- HDMI aansluitkabel
- IR ontvanger
- Engelstalige handleiding
- USB kabel voor koppeling met pc