Tronsmart T428 Android TV stick

t428

Tronsmart T428

Een nieuwe Android TV Stick van Tronsmart, model T428.

Tronsmart, welke al eerder de Prometheus TV Box maakte, brengt nu ook een Stick uit onder de naam Tronsmart T428.

De T428 is samen met de MK908 op de markt gekomen welke het broertje is van deze Quad Core Android TV Stick.

 

Nieuwe processor

De Tronsmart T428 is de eerste Android Stick die is gebaseerd op de Rockchip RK3188 processor. Voorheen was de RK3066 – 1.6GHz Dual Core de meest populaire processor maar de ontwikkelingen gaan verder. De RK3188 processor is een Quad Core CPU welke een klokfrequentie aan kan van 1.8GHz.

Daarnaast zit in de RK3188 ook een videoprocessor ingebouwd (GPU) van het type Mali 400 welke ook een Quad Core is. De video processor is niet veranderd want in de RK3066 werd ook een Mali 400 Quad Core toegepast.

De Tronsmart T428 gaat dus op rekenkracht er wel op vooruit. Dit kun je merken tijdens het opstarten (booten) van de stick zodra je de spanning aankoppelt. Apps starten net iets sneller op. De  RK3066, de voorganger van de RK3188, presteert zeker niet slecht. Op dit moment een van de aller beste.

Geheugen upgrade

Niet alleen op processorkracht is de Tronsmart T428 verbeterd maar ook het werkgeheugen (RAM) is meer geworden. Voorheen was 1GB nog bijna de standaard i.c.m. met een RK3066 processor. De Treonsmart T428 heeft maar liefst 2GB RAM aan boord. Het RAM is van een DDR3 type. Meer is beter zeggen ze altijd maar of 2GB RAM ten opzichte van 1GB RAM bij een Android Stick nu zo’n groot verschil gaat uitmaken is de vraag. De meeste mensen zetten hem na gebruik uit waardoor hij bij de volgende keer opstarten weer schoon begint.

Het opslag geheugen is er in 2 variaties; een 8GB en een 16GB Nand flash. Tevens is de Tronsmart T428 uit te breiden d.m.v. een micro SD kaart met een maximale grootte van 32GB. Met een app kun je de micro SD kaart als app opslag gaan gebruiken. Ook kun je de micro SD kaart gebruiken om films op te zetten. Zo kan een 32GB kaart 45 DivX films bevatten of 7 DVD’s.

Android software (OS)

Tronsmart T428 komt op de markt met een Android 4.1.1 Jelly Bean. Tronsmart beloofd dat er op kort termijn een Android 4.2. software update komt. Met de nieuwste hardware verwacht je uiteraard ook de nieuwste software. De Tronsmart Prometheus heeft wel een aantal updates gekregen dus de verwachting is bij de Tronsmart T428 dat dit ook wel goed komt. UPDATE: De update naar Android 4.2 is nu een standaard.

Aanlsuitingen

De Tronsmart T428 heeft opmerkelijk weinig aansluitmogelijkheden. Er is een USB poort van normale grootte (USB 2.0) welke gebruikt kan worden om externe hardware op aan te sluiten. Dit hoeft geen probleem te zijn want je kunt een USB poort altijd uitbreiden door er een USB hub op aan te sluiten.
Je kunt het beste een Powered USB hub gebruiken. Dit is een USB hub met een eigen stroomvoorziening (adapter). Op deze manier komt de stroom niet uit de Tronsmart T428 maar uit de hub. Tevens kan er een webcam worden aangesloten op een Powered USB hub wat mogelijk niet werkt als je deze direct op de Tronsmart T428 aansluit. Dit i.v.m. het feit dat een webcam teveel stroom kan verbruiken.

Er is een mini USB poort aanwezig om de Tronsmart T428 te voorzien van stroom. De adapter wordt standaard meegeleverd. Een USB aansluiting van de TV gebruiken om de Tronsmart T428 Android TV Stick te voeden gaat helaas niet werken. Wel is het mogelijk om de Tronsmart T428 via een Powered USB hub te voorzien van stroom.

Connectiviteit

De Tronsmart T428 heeft een snelle Wifi waarbij ook de ontvangst goed is. Er is een 802.11 b/g/n/ adapter ingebouwd welke 54Mbps op de G band haalt (2,4GHz) en 150Mbps op de N band (5GHz).

De Tronsmart T428 ondersteunt Dlna en uPnP welke het mogelijk maakt om vanaf externe (netwerk) hardeschijven media te streamen. Heb je een hardeschijf in het thuis netwerk hangen waar films op staan dan kun je deze dankzij de Tronsmart T428 afspelen op Full HD 1080p resolutie. Er worden veel bestandsformaten ondersteunt dankzij de wereld aan goede apps. MKV, DivX, H.264 en vele anderen worden probleemloos ondersteunt.

Bluetooth

Op de Tronsmart T428 zit bluetooth versie 4.0. Deze is backwards compatibel met 3.0, 2.1 en 2.0.

NEON technologie

Ook de RK3188 in de Tronsmart T428 is voorzien van NEON technologie. Dit maakt het mogelijk om de bekende XBMC app te kunnen installeren en draaien. XBMC maakt een heus mediacenter van je Android TV Stick. XBMC is een virtuele videotheek waar je door film en muziek hoesjes heen kunt bladeren. Ook kun je met XBMC media streamen vanaf het internet. Je kunt veel cusomizen en instellen. Eigenlijk is het een schil over je Android heen welke puur gericht is op video en audio.

Technische specificaties Tronsmart T428

 • CPU – 1.8GHz Quad Core RK3188 Rockchip Cortex-A9
 • GPU – Mali 400 Quad Core video processor
 • RAM – 2GB DDR3
 • ROM – 8GB of 16GB Nand Flash
 • OS  – Android 4.2
 • Wifi – 802.11 b/g/n/ tot 150Mbps
 • Bluetooth 4.0
 • SD – micro SD kaart slot tot 32GB
 • USB – 1x USB 2.0 voor externe USB apparaten zoals USB stick/hdd/camera
 • USB – 1x mini USB voor voeding (5V/2A)
 • HDMI – HDMI 1.4 connector welke direct in de TV gestoken kan worden (verlengen mogelijk)
 • 1080p / Full HD / OpenGL 2.0 en OpenVG 1.1 / 3d films

Het verschil tussen de T428 en MK908

Het verschil tussen de T428 en de MK908 is de Android software en de HDMI connector.

De T428 heeft een HDMI connector die rechtstreeks in de tv gestoken kan worden en heeft Android 4.1.2 er standaard op staan. Een update wordt op kort termijn verwacht.

De MK908 heeft een mini HDMI connector welke d.m.v. de bijgeleverde verloopkabel op de tv aangesloten kan worden. Tevens heeft de MK908 Android 4.2 er op staan.

4 reacties

 1. Deze Google stick is wel al te bestellen. Wordt in april uitgeleverd. Als je er van te voren op inschrijft wordt een usb ethernetadapter erbij geleverd. Totaal vooor 99 euro. Bij invoer wel rekening houden met BTW.

 2. Interessant!! Waar en hoe? Wat wordt de prijs als ik dit compleet wil hebben met een usb hubje, een draadloos toetsenbord incl usb zender/ontvanger?

 3. Helaas kan ik geen links doorgeven. Maar T428 tronsmart in google brengt je zo op de goede website. Verder nkun je gewoon een hubje kopen in Nederland (lieft met adapter) en het werkt. Een extern toetsenbord en muis werkt ook. Maar het gaat niet altijd via de hub.

 4. Ook de firma Ugoos is bezig een stick met dezelfde specificaties uit te brengen. Belangrijk verschil is de prijs. Eerst vond ik 56 dollar en nu 56 euro. Zelfs als je daar de invoerrechten en BTW bijtelt is dat goedkoop te noemen in vergelijking met wat we tot nu toe in Nederland kunnen kopen. Wel zul je ten eerste moeten wachten (er zijn alleen pre orders mogelijk) en als je zonder kosten wil laten bezorgen komt er ook nog de nodige tijd bij. Er zit een adapter en usb kabel bij. Geen HDMI kabel. Verder is het even zoeken naar de juiste site voor deze ”deal” .
  Hot Mini PC Andriod 4.2+2GB/16GB+Quad-Core Rk3188+HDMI Output (TV) +3D Movie Play+Mobile Phone Dlna+1080p Xbmc
  Opmerkelijk is dat ze Android verkeerd hebben gespeld.