Tronsmart Orion R28

tronsmart-orion-r28-android-tv-box

€ 99,95 gratis verzendingJoy-it mini PC Kopen

Uitgebreide review voor Tronsmart Orion R28

De Tronsmart Orion R28 is een van de nieuwste Android TV boxen van het merk Tronsmart. Deze box heeft een Rockchip RK3288 processor als kern.


tronsmart-orion-r28-android-tv-box-set


 

Rockchip RK3288

Rrockchip-rk3288-iconochchip is een processorfabrikant welke al veel ervaring heeft op het gebied van Android TV. Een populair processormerk met goede prestaties en ondersteuning.

De Rockchip RK3288 is een all-in-one processor waarbij een CPU en Videochip zijn ondergebracht in één processor. Voordelen zijn dat er maar een processor gekoeld hoeft te worden, de communicatie tussen onderlinge processoren nog sneller is en dat de kosten lager zijn. Je krijgt high-end telefoon industrie is hier een voorbeeld van.

De Rockchip RK3288 heeft 4 krachtige CPU’s welke op 1.8 GHz draaien. De processor kan 2.0 GHz aan maar draait i.v.m. warmteontwikkeling op 1.8 GHz. De Quad Core kan snel zware rekentaken uitvoeren en zorgt voor een enorm snelle opstarttijd. Vergeleken met de Amlogic S802, Amlogic S812 en Allwinner A80 is de Rockchip RK3288 het snelst met opstarten. Binnen 20 seconde is de Tronsmart Orion R28 dus gebruiksklaar.

De videochip welke is ondergebracht in de RK3288 processor is een Mali T764 Quad Core. De Mali is een sterke jongen die zeer goede video prestaties neerzet. Hij speelt moeiteloos 3D films af en produceert de nieuwe 4K UHD beeldoutput. De videochip kan dus 2160p aan. Ook zware Androidgames starten vlot op en spelen vloeiend.

Een ander kenmerk van de videochip is dat hij compatibel is met Open GL ES 3.1 en DirectX11.1.

 


 

De Tronsmart familie

Tronsmart heeft meerdere Android TV boxen op de markt waaronder de Draco AW80 en de Vega S89. Daarnaast worden deze modellen ook nog in een Meta, een Telos en een Pro uitvoering geleverd. Wat precies de verschillen zijn vind je in het onderstaande tabel terug. Met de onderstaande tabel kun je Android TV Boxen vergelijken van het merk Tronsmart.

verschil-tronsmart-draco-vega-s89-orion-r28

Draco AW80 Orion R28 Vega s89 Vega s89-H
PROCESSOR Allwinner A80 rk3288 amlogic S802-B amlogic S802-H
VIDEOCHIP PowerVR6230 Mali T764 Mali 450 Mali 450
CPU Octa 2.0 quad 1.8 quad 2.0 quad 2.0
RAM 2 GB of 4 GB 2 GB of 4 GB 2 GB 2 GB
OPSLAG 16 GB of 32 GB 8GB / 16 GB /32 GB 8 GB of 16 GB 16 GB
MAX. BEELDRES. 2160p 2160p 2160p 2160p
H265 ondersteuning ja ja nee nee
USB 3.0 ja nee nee nee
SATA ja nee nee nee
Gbit LAN ja ja nee nee
Dual Band Wifi ja Ja (PRO niet) nee ja
802.11AC ja Ja (PRO niet) nee nee
DTS/DD audio ja ja nee ja
Modelinfo meta=2/16GB meta=2/16GB standaard=2/16gb
telos=4/32GB pro=2/8GB elite=2/8gb
telos=4/32GB

 

Meta, Telos, Pro, Standaard en Elite hebben te maken met het RAM geheugen, de opslag en bij sommige met de Dual Band Wifi ondersteuning.

Tronsmart Orion R28 Pro = 2GB RAM / 8GB opslag
Tronsmart Orion R28 Meta = 2GB RAM / 16GB opslag / Dual Band / Wifi 802.11AC supp.
Tronsmart Orion R28 Telos = 4GB RAM / 32GB opslag / Dual Band / Wifi 802.11AC supp.


 

De Orion R28 van de buitenkant

De Tronsmart Orion R28 heeft een langwerpig uiterlijk. De behuizing is gemaakt van een ABS kunststof. Aan de achterzijde zijn de belangrijkste aansluitingen gesitueerd zodat hij naast je tv kan staan zonder dat je tegen kabels aan hoeft te kijken.

tronsmart-orion-r28-android-tv-box-buitenkant


 

Android 4.4.2 Kitkat

Het slimme Android Kitkat besturingssysteem zorgt voor ongekend veel mogelijkheden. Veel hardware wordt automatisch herkend als je het aansluit. In tegenstelling tot Windows hoef je dus geen drivers te installeren om iets werkend te krijgen. 99% werkt plug&play.

Via Google Play kun je de Play Store induiken en op zoek gaan naar leuke apps, games en entertainment zoals films. Er zijn meer dan 1 miljoen apps in de Google Play aanwezig.

Films die kortgeleden de bioscopen hebben verlaten zijn terug te vinden in Google Play Video. Voor een bedrag tussen de 2,99 EUR en 3,99 EUR kun je diverse films uitkiezen en meteen kijken.

Uiteraard ben je niet aan Google Play Video gebonden voor je films. Er zijn vele apps die er voor zorgen dat je films, series en tv kunt kijken. Denk hierbij aan Netflix, NPO, XBMC, Popcorn Time, e.d.

Stadaard worden er een aantal praktische apps voorgeïnstalleerd. Wat er niet tussenstaat kun je gewoon in de Google Play halen.


 

Wifi Dual Band ondersteuning

De Tronsmart Orion R28 Meta en Telos ondersteunen in tegenstelling tot de Pro de volgende protocollen:

  • Dual Band Wifi
  • 802.11 A/B/G/N/AC

Dual Band Wifi zorgt er voor dat 802.11 b/g/n/ en 802.11 ac gecombineerd kunnen worden waardoor je een nog snellere Wifi verbinding krijgt. Je maakt namelijk verbinding op 2 frequenties (2,4GHz en 5,8 GHz) waardoor de verbinding tevens minder storingsgevoelig wordt. Wel moet je een router hebben die dit ook ondersteunt anders kun je hier geen extra voordeel behalen.

De Pro uitvoering kan slechts alleen met 802.11 B/G/N overweg.


 

Gigabit LAN

gigabit-lan-tronsmartDe Tronsmart Orion R28 beschikt over een Gigabit aansluiting. Deze ethernet aansluiting is snel en kan een maximum snelheid halen van 1000 Mbit. Uiteraard moet je ethernetkabel hier ook geschikt voor zijn. Hiervoor is dus een Cat5e of Cat6 kabel nodig. Deze informatie zou op de kabel zelf moeten staan.

De ethernet aansluiting zou als vervanger kunnen dienen voor Wifi. Wil je deze Android TV box op een plaats installeren waar geen of een matig Wifi bereik is dan biedt de kabel een uitkomst.


 

H265 ondersteuning

h265-4k-uhd-codecOok de Orion R28 is klaar voor de nieuwe H265 codec. Video’s worden steeds van betere kwaliteit. We zitten nu al weer op de 4K UHD (2160p) resolutie. Niet iedereen heeft daar een geschikte tv voor maar de techniek is er! Mooiere video’s zouden normaal ook zorgen voor een grotere omvang in MB’s. De nieuwe H265 codec biedt hierin de oplossing. Een nieuwe manier van coderen en decoderen worden videobestanden veel kleiner gemaakt waardoor 4K films klein blijven qua omvang zodat je de mogelijkheid behoud om te streamen. De voorganger van H265 was H264.


 

4K UHD Video’s afspelen

4k-2160p-androidDe nieuwe 4K Ultra HD (UHD) resolutie is prachtig en haarscherp. Nog mooier dan de Full HD 1080p voorganger. Echter heb je ook een 4K televisie nodig om hier van te kunnen genieten. De Tronsmart Orion R28 is er al klaar voor. Heb je nog een Full HD 1080p televisie dan is dat geen probleem! De Orion R28 kan namelijk ook prima lagere resoluties prima weergeven.

 


 

DLNA – Digital Living Network Alliance

dlna-logo-android-tvEen mooie feature aan Android Kitkat is dat het prima overweg kan met DLNA. DLNA is een protocol die netwerkapparaten kunnen spreken. Windows, een Xbox, een Playstation en veer netwerk hardeschijven kunnen overweg met DLNA. Je kunt dus via je thuisnetwerk de DLNA mediabronnen benaderen voor het streamen van media.


 

Streamen vanaf telefoon / tablet

airplay-en-miracast-streamenVoor wie met een iPhone of iPad zijn foto’s of video’s wilt delen op de tv is er een Airplay app aanwezig. Met deze app kun je makkelijk verbinding maken met je iPhone of iPad. Toon je video’s of foto’s op de tv zodat iedereen mee kan genieten.

Voor wie beschikt over een Android device: telefoon of tablet, kan gebruik maken van Miracast. Deze app laat je telefoon of tablet verbinden met de Orion R28 zodat je media zoals video’s en foto’s kunt laten verschijnen op de tv.


 

Bedienen met telefoon of tablet

telefoon-en-tabletOok de Tronsmart Orion R28 kun je via een Android smartfoon of Android tabket bedienen. De app kun je niet in de Google Play store downloaden maar wel via onze site. Zorg dat je op je telefoon of tablet ‘onbekende bronnen’ aanvinkt zodat je buiten de Google Play iets kunt downloaden.

Met de app bestuur je de Android TV Box. Je touchscreen wordt een touchpad om je muispijltje mee te bedienen. Ook zijn er navigatieknoppen, een keyboard en een gamepad modus in de app.

Meer info over de app: Rockchip remote app


 

Afstandsbediening

Bij de Tronsmart Orion R28 wordt standaard een eenvoudige afstandsbediening geleverd waar je de basisfuncties mee kunt bedienen. Met de afstandsbediening kun je dus door het menu heen navigeren, dingen instellen en opstarten en het volume harder en zachter zetten. Ook beschikt de afstandsbediening over een Home, Back en Menu knop.

Wie meer uit zijn Android TV Box wilt halen kan de bovengenoemde remote app gebruiken of een Flymouse of Gamepad meebestellen. Een Flymouse beschikt vaak over een full size toetsenbord waardoor je makkelijker kunt typen, chatten en googelen. Ook kun je touchscreen games er mee spelen. Een gamepad is weer meer geschikt voor arcadegames waaronder racegames en shooters. Bij de accessoires vind je diverse producten.

Overigens moet de afstandsbediening worden voorzien van 2 AAA batterijen.

afstandsbediening-tronsmart-orion-r28


 

Aansluitmogelijkheden

Aan de achterkant en zijkant zijn aansluitingen gesitueerd. Aan de achterkant tref je de LAN, 1x USB, 1x micro USB(OTG), de HDMI, de Optical out, de AV-out en de voedingsaansluiting.

aansluitingen-tronsmart-orion-r28-achterkant

LAN– De Gigabit LAN aansluiting is om de box te verbinden met een ethernetkabel.

USB OTG – De USB OTG aansluiting welke een micro-USB uitvoering is, is bedoeld om de Orion R28 mee aan de PC te koppelen.

HDMI – Op de HDMI 1.4b connector sluit je de meegeleverde kabel aan welke naar de tv gaat. Audio en Video gaan over HDMI dus met 1 kabel ben je klaar.

AV-out – Oudere tv’s welke niet over een HDMI aansluiting beschikken hebben wel een AV-input of een Scart aansluiting. De AV-out aansluiting (Composite) is hiervoor bedoeld. De kabel zit niet standaard bij de Tronsmart Orion R28.

Optical out – De Optical (SPDIF) output is voor een digitale audio-koppeling met bijvoorbeeld een Home Cinemaset.

aansluitingen-tronsmart-orion-r28-zijkant

Aan de zijkant tref je 2 USB poorten en een SD-kaart slot.

USB  – De 3 Full Size USB 2.0 poorten zijn om USB apparaten op aan te sluiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een USB stick, Keyboard, muis, flymouse ontvanger of compatibele webcam.

SD-kaart slot – Ter uitbreiding van het opslag geheugen of makkelijke manier of data te transporteren is er een SD kaart slot aanwezig. Het slot kan overweg met SD-kaarten tot 64 GB.


 

 Technische specificaties Tronsmart Orion R28

 

Merk Tronsmart
Model Orion R28
Materiaal behuizing Kunststof
Besturingssysteem Android 4.4.2 Kitkat met OTA support
Processor merk en type Rockchip RK3288 – Cortex A17
CPU Cores Quad Core @ 1.8 GHz
GPU (videochip) Mali T764
RAM geheugen 2GB DDR3 (META en PRO) en 4GB DDR3 (TELOS)
Interne opslag 8GB eMMC (PRO) / 16GB eMMC (META) / 32GB eMMC (TELOS)
SD-kaart support ja, kaarten tot 64 GB ondersteunt
Wifi META en TELOS 802.11 a/b/g/n/ac Dual Band (2,4GHz+5GHz) / PRO geen Dual Band
Bluetooth Bluetooth 4.0
H.265 ondersteuning Ja
Video formaten *.mkv,*.wmv,*.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.iso, *.mp4, *.rm and *.jpg
H.265 HEVC MP@L5.0 up to 4Kx2K@30fps
Audio formaten MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg and programmable with 5.1 down-mixing
Audio Out: HDMI Data Output
Maximale resolutie 4Kx2K – UHD – 2160p
HDMI aansluiting HDMI female standaard maat
HDMI Versie HDMI2.0
Additional Function Support Google Play & APK install
Support DLNA,Miracast Protocol
Support Skype/QQ/MSN/GTALK (Depends on APK )
WORD/EXCEL/PDF(Depends on APK install)
Overige aansluitingen 3 x USB2.0
 1 x RJ45 10M/100M/1000M (Gigabit LAN)
1 x SPDIF (Optical)
1 x SD kaartslot
1 x AV Poort
Power DC5V/3A
Afmetingen L x B x H = 15,9 x 8,2 x 2,8cm
Gewicht box 176 gram
Certification CE, RoHs
Toebehoren 1 x Android TV box
1 x Afstandsbediening (zonder batterijen)
1 x Gebruikershandleiding
1 x HDMI kabel
1 x  USB kabel
1 x Voedingsadapter adapter