Tronsmart Draco AW80

tronsmart-draco-aw80-android-tv-box

€ 89,95 gratis verzendingJoy-it mini PC Kopen

Uitgebreide review voor de Tronsmart Draco AW80

De Tronsmart Draco AW80 is een van de nieuwste Android TV boxen van het merk Tronsmart. Deze box heeft een Allwinner processor als kern.

 


tronsmart-draco-aw80-android-tv-box-apps

 

Allwinner A80 processor

allwinner-aw80-processorDe Allwinner A80 processor wordt een Octa-Core genoemd. Dit betekend dat hij beschikt over 8 kernen. In praktijk krijg je 4 ARM Cortex-A15 kernen welke op 2.0 GHz kunnen draaien en krijg je 4

De Allwinner A80 processor is een all-in-one processor waarbij o.a. de CPU en Videochip (GPU) in één behuizing zijn gestopt. De voordelen zijn: goedkoper, 1 processor koelen i.p.v. meerdere en een razendsnelle gegevensuitwisseling tussen chips onderling.

De CPU in de Allwinner A80

ARM Cortex-A7 kernen welke rond de 1.2 GHz draaien. Bij zware taken wordt de Cortex-A15 ingezet, dus feitelijk een Quad Core @ 2.0 GHz en bij lichte taken wordt de Cortex-A7 ingezet welke een Quad Core @ +/- 1.2 GHz. De term Octa-Core is min of meer een marketing truc om de processor sneller te laten overkomen. In praktijk de de Cortex-A7 een energiezuinige processor met weinig warmteontwikkeling.

Vergelijking met andere processoren

De Allwinner A80 is vergelijkbaar met de Amlogic S812 en de Rockchip RK3288. Ze ontlopen elkaar op rekenkracht niet veel.

Videochip (GPU)

De GPU in de Allwinner A80 is een PowerVR G6230. Deze videochip beschikt over 64 cores (kernen). Deze videochip is te vergelijken met de Mali T764 in de Rockchip RK3288 welke slechts over 4 kernen beschikt. De videochips ontlopen elkaar niet veel. In sommige taken is de PowerVR G6230 iets beter dan de Mali T764 en in sommige weer iets slechter.

Benchmark PowerVR G6230 vs Mali T764

Android OpenGL ES3.0 PowerVR G6230 Mali T764
High-Level tests
Manhattan 5.2Fps 7.5Fps
T-Rex 15Fps 19.1Fps
Low-level test
ALU 31.7Fps 29.4Fps
Alpha blending 3304MB/s 2339MB/s
Driver overhead 26.4Fps 58Fps
Fill 1955MTexels/s 1691MTexels/s
Special test
Render Quality 3524mB PSNR 3292mB PSNR
Render Quality HP 3524mB PSNR 4042mB PSRN

 

De Tronsmart familie

tronsmart-android-tv-boxen-vega-orion-draco

We kunnen ons goed voorstellen dat al die modellen van Tronsmart de keuze lastig maken. Daarom hebben wij de belangrijkste specificaties naast elkaar gezet.

Draco AW80 Orion R28 Vega s89 Vega s89-H
PROCESSOR Allwinner A80 rk3288 amlogic S802-B amlogic S802-H
VIDEOCHIP PowerVR6230 Mali T764 Mali 450 Mali 450
CPU Octa 2.0 quad 1.8 quad 2.0 quad 2.0
RAM 2 GB of 4 GB 2 GB of 4 GB 2 GB 2 GB
OPSLAG 16 GB of 32 GB 8GB / 16 GB /32 GB 8 GB of 16 GB 16 GB
MAX. BEELDRES. 2160p 2160p 2160p 2160p
H265 ondersteuning ja ja nee nee
USB 3.0 ja nee nee nee
SATA ja nee nee nee
Gbit LAN ja ja nee nee
Dual Band Wifi ja Ja (PRO niet) nee ja
802.11AC ja Ja (PRO niet) nee nee
DTS/DD audio ja ja nee ja
Modelinfo meta=2/16GB meta=2/16GB standaard=2/16gb
telos=4/32GB pro=2/8GB elite=2/8gb
telos=4/32GB

 

Sommige modellen zijn verkrijgbaar in een Meta, Telos, Pro, Standaard en Elite uitvoering. Dit heeft allemaal te maken met de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) en opslaggeheugen. Dit kun je per box terug vinden in het bovenstaande tabel bij opmerkingen.

Tronsmart Draco AW80 Meta = 2GB RAM en 16GB opslag
Tronsmart Draco AW80 Telos = 4GB RAM en 32GB opslag


 

Het uiterlijk van de Draco AW80

Aan de buitenkant doet de Tronsmart Draco AW80 ons denken aan de Minix Neo X8-serie. De Draco is voorzien van een aluminium behuizing en voelt zwaar en solide aan. Andere Android TV Boxen worden vervaardigd uit ABS kunststof. Tronsmart heeft de behuizing ingezet voor extra koeling van de interne componenten. Aan de onderkant van de behuizing bevinden zich kleine gaatjes ter behoeve van de koeling.

Verder heeft de Draco AW80 een strakke vormgeving welke gerust naast de tv getoond mag worden. Rondom van deze Android TV box bevinden er diverse aansluitingen. Tronsmart is zo slim geweest om de belangrijkste aansluitingen aan de achterkant te positioneren. Denk hierbij aan de voeding, de HDMI, de ethernet LAN aansluiting, een usb poort en de Optisch digitale uitgang. Op deze manier hoef je dus niet tegen kabels aan te kijken mocht je hem naast de tv zetten.

tronsmart-draco-aw80-allwinner-android-tv-box


 

Android 4.4.2 Kitkat en Linux

android-en-linuxStandaard wordt de Tronsmart Draco AW80 Android TV box geleverd met Android 4.4.2. Kitkat er op. Kitkat is een van de nieuwste besturingssystemen welke prettig en eenvoudig werken. Kitkat heeft een goede gebruikersinterface en gaat heel efficiënt met de resources om.

Uiteraard is Android Kitkat al heel compleet en standaard voorzien van een aantal apps. Uiteraard staat de Google Play app er standaard op zodat je de apps store in kunt duiken om nieuwe apps te downloaden. De keuze is reuze want inmiddels staan er meer dan 1 miljoen apps in.

Apps die standaard voorgeïnstalleerd zijn: Netflix, Plex, Hulu plus, Youtube, Skype en Kodi welke voorheen XBMC heette.

tronsmart-draco-aw80-apps

Tronsmart zal met de tijd nog een Dual Boot firmware versie lanceren waardoor je tijdens het opstarten ook kunt kiezen voor Ubuntu (Linux). Op dit moment kun je ook een firmware downloaden waardoor je alleen Ubuntu krijgt op deze Android TV box. Ideaal als je een mini pc wilt hebben met alles er op en er aan voor een schappelijke prijs.


 

Wifi Dual Band ondersteuning

tronsmart-draco-aw80-dual-band-wifiDeze Android TV box biedt ondersteuning aan het 802.11 BGN en 802.11 AC protocol welke tegelijkertijd gecombineerd kunnen worden. Het resultaat is dat je een nog snelleren en stabielere Wifi verbinding krijgt. Wel heb je een router nodig die deze Dual Band Wifi protocollen ook ondersteunt.


 

Gigabit LAN

gigabit-lan-tronsmartTronsmart heeft de Draco AW80 uitgerust met een Gigatbit LAN aansluiting. De LAN aansluiting is een ethernet RJ45 aansluiting welke gekoppeld kan worden aan een bedraad netwerk. Je kunt hem dus rechtstreeks aan de router, modem of hub koppelen. Gigabit staat voor 1000 Mbit. De LAN aansluiting is dus een alternatief voor Wifi.


 

H265 ondersteuning

h265-4k-uhd-codecDe nieuwe H265 codec wordt door de Tronsmart Draco AW80 ondersteunt. H265 is een manier van coderen en decoderen van videobestanden. Met de komst van de nieuwe 4K resolutie zouden bestanden zonder H265 codering uit hun voegen groeien. H265 weet de bestanden klein te houden zonder kwaliteitsverlies. Streamen van een film om 4K resolutie (2160p) is dus geen punt.


 

Sata en USB 3.0

sata-logoWat deze Android TV Box bijzonder maakt is de aanwezigheid van een SATA en USB 3.0 aansluiting. De SATA aansluiting maakt het mogelijk om een SATA hardeschijf of SATA SSD drive te koppelen. Een ideale manier om een grote hoeveelheid data waaronder bijvoorbeeld muziek of films eenvoudig te koppelen.

Hardeschijven en SSD’s hebben tegenwoordig allemaal een SATA aansluiting. Beschikt je over een externe SATA kabel voor je pc dan kun je heel eenvoudig de hardeschijf aan de pc koppelen om gedownloade films er op te zetten. Vervolgens kun je hem koppelen met je Tronsmart Draco AW80 om de media weer af te spelen. Dit kan een uitkomst bieden wanneer men niet over een NAS (netwerk hardeschijf) beschikt.

usb3-logoDe USB 3.0 aansluiting is te gebruiken voor USB 3.0 randapparatuur waaronder bijvoorbeeld een USB hardeschijf of USB stick. Deze aansluiting is tevens de OTG poort waarmee je de PC weer kunt verbinden. Als je de debug mode aanzet in het menu dan kun je bij het opslaggeheugen van je box om iets toe te voegen of te verwijderen. Ook is deze poort te gebruiken voor een eventuele handmatige firmwareupdate.


 

4K Video afspelen

4k-2160p-androidZoals je waarschijnlijk eerder al hebt kunnen lezen is de Draco AW80 van Tronsmart in staat om 4K2K videobeelden af te spelen op een 2160p resolutie welke staat voor 3840 x 2160 pixels.

Deze resolutie wordt ook wel UHD oftewel Ultra HD genoemd en is nog scherper dan de 1080p Full HD. Om te kunnen genieten van de 4K heb je ook een tv nodig die 4K aankan. Heb je die nog niet dan kan deze Android TV Box ook prima gebruikt worden op lagere resoluties waaronder 1080p of 720p.


 

Delen van Media

dlna-miracast-airplayAndroid Kitkat maakt het mogelijk om je Media eenvoudig te delen. DLNA is bijvoorbeeld een protocol waarmee Android compatibel is. Dit betekend dat je met een DLNA gecertificeerd apparaat kunt communiceren en bijvoorbeeld films kunt streamen. Een Windows pc is DLNA gecertificeerd. Tegenwoordig is ook bijna elke NAS (Netwerk hardeschijf) DLNA gecertificeerd.

Airplay en Miracast

Wil je met een iPhone of iPad het beeld naar je Android TV box sturen dan kan dat met Airplay. Wil je de foto’s bijvoorbeeld delen dan komen ze op het beeld van je tv te staan.

Miracast is de Android tegenhanger van Airplay. Wie niet beschikt over iOS maar Android gebruikt hiervoor Miracast.

 


 

Bedienen met telefoon of tablet

remote-app-android-allwinnerOok de Tronsmart Draco AW80 kan worden bediend met een remote app welke op je telefoon of tablet is te installeren. Jammer genoeg werkt het nog niet voor iOS.

De app is te vinden in de Google Play onder de naam Android TV Remote.

Met de remote app neem je de besturing van de Draco AW80 over. Met je touchscreen van je telefoon of tablet kun je dus de muis en andere elementen bedienen van de Android besturing van je Android TV Box.


 

Afstandsbediening

Standaard wordt er een eenvoudige remote control meegeleverd. Deze zorgt dat je door het menu van Android heen kunt navigeren, een film kunt starten en het geluid harder en zachter te zetten. Wil je spellen spelen dan is deze afstandsbediening niet geschikt. Je kunt een Flymouse (Airmouse) overwegen of een geschikte Gamepad. Een Flymouse is meer geschikt voor touchscreen games en een Gamepad meer geschikt voor shooters, racegames en arcadegames.

tronsmart-draco-aw80-afstandsbediening


 

Aansluitmogelijkheden

Aan de achterzijde en aan de zijkant zijn aansluitingen gesitueerd. Aan de achterzijde tref je de LAN, USB 3.0, HDMI, AV-out, Optical en Voeding.

Aan de zijkant tref je 2 USB poorten, een SD-kaart slot en een SATA aansluiting.

tronsmart-draco-aw80-android-tv-box-lan-usb3-hdmi

LAN– De LAN aansluiting is voor het verbinden van een ethernetkabel.

USB 3.0 – De USB 3.0 poort is een snelle usb aansluiting welke tevens als OTG poort dient. Dit is voor een koppeling met de PC.

HDMI – De HDMI 1.4b connector is bedoeld voor het overdragen van beeld en geluid naar de TV.

AV-out – De AV-out aansluiting kan men gebruiken om een Audio Video Composite kabel op aan te sluiten welke niet standaard wordt meegeleverd. De composite aansluiting kan gebruikt worden op oude tv’s welke niet over een HDMI aansluiting beschikken.

Optical out – De Optical out is een optisch digitale aansluiting voor audio. Deze aansluiting is bedoeld om bijvoorbeeld een Home Cinema set te koppelen via een glasvezelabel (niet meegeleverd).

tronamart-draco-aw80-android-tv-box-sata-sd-usb

USB – Er zijn 2 normale usb 2.0 poorten aanwezig. Hier kun je diverse USB apparaten op aansluiten zoals een toetsenbord, muis, flymouse ontvanger, usb stick, etc.

SD-kaart slot – Er is een SD-kaart slot aanwezig om het interne geheugen mee uit te breiden. Kaarten tot 64 GB worden ondersteunt. Je kunt apps verplaatsen naar de SD kaart om meer interne opslag over te houden.

SATA – Er is een SATA aansluiting aanwezig en een SATA kabel wordt meegeleverd zodat je direct bijvoorbeeld een SATA HDD of SATA SSD kunt koppelen.


 Technische specificaties Tronsmart Draco AW80

 

Merk Tronsmart
Model Draco AW80
Materiaal behuizing Aluminium
Besturingssysteem Android 4.4.2 Kitkat met OTA support
Processor merk en type Allwinner A80 (ARM Cortex A15/A7)
CPU Cores Octa Core (8) @ 2.0 GHz
GPU (videochip) 64-Core PowerVR G6230
RAM geheugen 2GB DDR3 (META) en 4GB DDR3 (TELOS)
Interne opslag 16GB eMMC (META) en 32GB eMMC (TELOS)
SD-kaart support ja, kaarten tot 64 GB ondersteunt
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Dual Band (2,4GHz+5GHz) (Wifi AP6335 chipset)
Bluetooth Bluetooth 4.0
H.265 ondersteuning Ja
Video formaten *.mkv,*.wmv,*.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.iso, *.mp4, *.rm and *.jpg
H.265 HEVC MP@L5.0 up to 4Kx2K@30fps
Audio formaten MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg and programmable with 5.1 down-mixing
Audio Out: HDMI Data Output
Maximale resolutie 4Kx2K – UHD – 2160p
HDMI aansluiting HDMI female standaard maat
HDMI Versie HDMI1.4b
Additional Function Support Google Play & APK install
Support DLNA,Miracast Protocol
Support Skype/QQ/MSN/GTALK (Depends on APK )
WORD/EXCEL/PDF(Depends on APK install)
Overige aansluitingen 2 x USB2.0 Host,
1 x USB3.0 Host
1 x SPDIF (Optical)
1 x SD kaartslot
1 x AV Poort
1 x RJ45 10M/100M/1000M (Gigabit LAN)
1 x SATAPort
Power DC12V/2A  5.5mm DC-input
Afmetingen 164 x 164 x 27.5mm
Gewicht box 440 gram
Certification CE, RoHs
Toebehoren 1 x Android TV box
1 x Afstandsbediening
1 x SATA kabel
1 x HDMI kabel
1 x Male to male USB kabel
1 x Voedingsadapter adapter
1 x User manual

Op http://androidtvplaza.nl/ vind je ook veel informatie over Android TV boxen.