Nieuw: Android 5.0 Lollipop

android-5-lillipop

Android 5.0 heeft de codenaam Lollipop meegekregen. De makers van Android (Google) hebben elke keer een naam gekozen die met snoek, koek of ijs te maken hadden.
Android 4.0 Icecream Sandwicht – Android 4.1 en 4.2 Jelly Bean, Android 4.4 Kitkat en nu Android 5 Lollipop.

Waarom Android 5 Lollipop

snoep-vraagtekenGoogle is continu aan het ontwikkelen en maakt zich klaar voor de toekomst. Er komen steeds meer gadgets bij welke ook op Android draaien. Denk bijvoorbeeld aan de Smartwatch. Android 5.0 Lollipop moet flexibeler worden en op meerdere apparaten kunnen draaien. Zo zul je straks op een horloge Android 5.0 tegen komen net als je Android TV apparaat. De communicatie onderling verloopt nog soepeler.
Als de ontwikkelingen doorgaan dan kun je straks wellicht nog wel met je horloge je tv bedienen. Horloges worden uitgerust met een G-sensor die bewegingen volgen. De muisaanwijzer op je Android TV kan deze bewegingen volgen. Op dit moment zou je dat zelfde met een Flymouse kunnen.

Notificaties en berichten

Een onderdeel dat met Android 5.0 Lollipop verbeterd is zijn de notificaties en berichten. Dit zijn de meldingen op het scherm die als popup komen en het bekijken van je berichten.
Het doel van Google was om dit nog intuïtiever te maker en beter te rangschikken zodat je niet alleen een beter overzicht krijgt maar ook alles sneller gaat terug vinden.
Er zijn ook features ingebouwd zodat je ook kunt aangeven voor welke zaken je wel en niet gestoord wilt worden. Tegenwoordig trekken berichten steeds meer de aandacht terwijl ze lang niet altijd interessant zijn. Ook popups weergeven terwijl je bijvoorbeeld een film aan het kijken bent kan irritant zijn.

Betere beveiliging

slot-androidElke besturingssysteem heeft zo zijn beveiligingsprobleempjes. Daarom is het goed dat er updates uitkomen. Met een Android TV box ben je lang niet zo kwetsbaar als met een mobieltje maar het risico dat je besturingssysteem in de war wordt gegooid is weer een stukje kleiner gemaakt.
Een toegevoegd onderdeel is dat je meerdere accounts kunt beheren. Denk bijvoorbeeld aan een Playstation of Xbox waarbij je meerdere gebruikersaccounts kunt hebben. Iedereen heeft zo zijn eigen instellingen en persoonlijke voorkeuren. Ook schermt het account de gegevens van een ander af.

Nieuwe features

Apps die vaak in de Google Play gedownload zijn waaronder een hotspot app of scherm rotatie zijn nu in Android 5.0 Lollipop ingebakken. Van huis uit is de nieuwe Android versie dus nog functioneler geworden.
Ook bellen via internet (VoIP) is verbeterd. Skype is hier een voorbeeld van. Met Skype kun je gratis bellen (met beeld en geluid) en chatten zonder abonnement en met elk platform. Dit betekend dat je kunt communiceren met iemand die achter zijn Windows laptop zit of een iPad in handen heeft.

Verbeterde weergave

Alle animaties en bewegingen lopen nog vloeiender. Google heeft een manier gevonden om grafische effecten soepel te laten lopen zonder dat daar veel rekenkracht voor nodig is. Daarnaast zijn de Android apparaten van tegenwoordig voorzien van sterke grafische processoren voor wie dit een koud kunstje is.
Door de nieuwe technieken wordt er tevens minder stroom verbruikt en zal apparatuur minder warm worden. Ideaal voor een telefoon die over een batterij beschikt. Voor een Android Box maakt het niet zo veel uit.

beeld-android-lollipop

Connectiviteit en delen

media-delen-lollipop-androidMet Android 5.0 Lollipop is het delen van bestanden zoals foto’s en video’s nog makkelijker geworden. Je kunt ze razend snel over sturen via je eigen Wifi netwerk. Verbinden met apparaten gaat ook sneller en makkelijker. Ook het scannen naar Bluetooth apparaten is een stuk sneller geworden. Vroeger kon dat wel 10 à 20 seconde duren. Dat is nu verleden tijd.

Overige eigenschappen

Op audiogebied is Android 5.0 ook geavanceerder en krijgt zelf een betere ondersteuning als het om usb audio devices gaat. Een usb microfoon als voorbeeld wordt nu nog beter ondersteunt.
Het fonkelnieuwe besturingsysteem is 64-bit ready en heeft ook een verbeterde spraakgestuurd-zoeken functie erbij gekregen.
Beeldinstellingen waarbij je het contrast en kleuren kunt instellen is ook toegevoegd. In sommige gevallen wil je bijvoorbeeld tekst iets bijstellen zodat het beter overkomt. Nu kan dat met Lollipop.

Android 5.0 Lollipop en Rockchip

Rockchip is een van de grootste processorfabrikanten als het gaat om Android TV producten. De Rockchip RK3188 is Android 5.0 geschikt dus met een beetje geluk komen er ook updates aan.

5/5 - (2 stemmen)