MK908 Android TV Stick

MK908MK908 Android TV Stick (Quad Core)

De MK908 is een zeer krachtige Quad Core Android Stick welke uit de Tronsmart fabriek komt. Eerder maakte Tronsmart diverse Android apparaten waaronder de MK808B, Tronsmart Prometheus en binnenkort ook de Tronsmart T428.

De MK908 is een nieuwe generatie Android Stick welke een nog snellere processor aan boord heeft. De MK908 lijkt als 2 druppels water op de zeer populaire MK808B (MK808IIB). Feitelijk is de behuizing hetzelfde gebleven en is de MK908 de opvolger.

 

Quad Core CPU

Bij de MK908 is er gekozen voor een Quad Core Rockchip RK3188, een flinke upgrade dus. De Quad Core processor kan een snelheid aan van 1.8 GHz (4x 1.8 GHz). Het voordeel van de Quad Core processor is dat hij energiezuinig is wat resulteert in minder warmte. Omdat hij minder warmte produceert kan hij op een hogere snelheid draaien. Tevens is de MK800 serie voorzien van goede passieve koeling. Dit zorgt ook bij zware taken een soepele werking.

Quad Core Videochip  (GPU)

MK908 is een beest. Niet alleen heeft deze een Quad Core CPU maar ook maar ook een Quad Core GPU. De GPU is de video processor welke zorg draagt voor de video prestaties. In de MK908 is de welbekende Mali400 gebruikt. Deze zagen we al eerder voorbij komen bij de voorganger van de MK908 namelijk de MK808. Nu heeft de MK908 het voordeel dat de videochip op een hogere kloksnelheid draait. De Quad Core Mali400 draait op een snelheid van 533MHz (4x 533MHz) wat een stuk sneller is dan voorheen.

Tevens kan de processor een super HD resolutie aan van 2160p (2048 x 1536). Helaas is Android op dit moment nog niet zo ver op de Super HD resolutie te ondersteunen, de hardware in ieder geval wel! Op dit moment moet je het nog even doen met 1080p bij 60 fps (frames per seconde) wat al formidabel te noemen is. Zoals je mag verwachten worden alle video formaten ondersteunt en ook 3D en BluRay zijn geen probleem. Open VG1.1 en OpenGL ES2.0 ondersteuning is aanwezig voor 3D performance.

Werkgeheugen en opslag

Voor de MK908 is er gekozen voor maar liefst 2GB RAM van het type DDR3. Het RAM geheugen is het werk geheugen waar de apps in draaien als ze actief zijn. Ook draait het Android besturingssysteem in het RAM geheugen. Zelfs de meeste High-End Android telefoons en tablets hebben géén 2GB RAM dus dit is echt een luxe! Het voordeel van veel RAM geheugen is dat je veel apps tegelijkertijd kunt laten draaien zonder dat het systeem langzaam wordt. Multitasken gaat nóg sneller.

Het opslag geheugen bedraagt 8GB bij de MK908. Dit is in praktijk ruim voldoende om apps en muziek op te slaan. Uitbreiden naar meer opslag is mogelijk. Stop een micro SD kaart in de MK908 en breidt hem uit met 32GB extra. Voor de medialiefhebbers die nooit genoeg ruimte hebben voor films is er ook een oplossing. Gebruik een USB of netwerk hardeschijf waar je al je films op zet. Met DLNA kun je eenvoudig films en muziek streamen.

 Films kijken

Moeiteloos Full HD films kijken in 1080p formaat. De MK908 ondersteunt eigenlijk alle videoformaten. Ook kun je er BluRay en 3D films mee afspelen welke soepel lopen. Met de gratis XBMC app kun je de MK908 helemaal omtoveren tot een Android MediaCenter PC.

Maak met de MK908 van je TV een echte SmartTV. Mocht je al een SmartTV hebben dan is de MK908 zonder twijfel beter. Er is geen SmartTV op de markt met de prestaties gelijk aan de MK908.

mk908mk908

Aansluitingen

De MK908 heeft een mini USB poort genaamd OTG welke bedoeld is voor de voeding. Hier sluit je de adapter op aan. De OTG poort is ook te gebruiken om firmware te laden via de pc. De voeding komt op dat moment van de pc af.

Daarnaast zijn er nog 2 USB poorten aanwezig die te gebruiken zijn voor USB devices (randapparatuur). Denk hierbij aan een USB hardeschijf, camera, stick, toetsenbord,muis of dongle voor een remote control. Er is een USB poort van mini formaat waarvoor je ook een verloopkabel er bij krijgt zodat je hem kunt omtoveren in een normaal formaat USB poort. Ook is er al een normaal formaat USB poort aanwezig, dus feitelijk heb je 2 normale USB poorten als je de verloopkabel meetelt. De mini USB poort hebben ze er op gezet om ruimte te besparen. Er zijn erg veel USB devices compatibel met de MK908 en met Android zelf. Je kunt er bijna alles op aansluiten en je hebt geen drivers nodig. Het werkt direct.

Ook is deze krachtige Quad Core Android mini pc uitgerust met een SD kaart slot welke een micro SD kaart ondersteunt tot 32GB. Hiermee kun je het opslag geheugen flink uitbreiden. Zet het apparaat wel eerst uit voordat je een SD kaart er uit haalt anders kan hij corrupt raken en ben je de data kwijt en moet je hem opnieuw formatteren.

Draadloos verbinden

Je kunt draadloos verbinden met Wifi. De MK908 is voorzien van een 802.11 B/G wifi adapter. In tegenstelling tot andere stick heeft de MK908 geen N-technologie aan boord waardoor de 5GHz band niet wordt benut. Alsnog kun je net zo veel met de MK908 als iedere andere stick. Ook een BluRay film streamen vanaf je NAS (netwerk hardeschijf). Het enige verschil is dat je de extra hoge snelheid niet kunt halen, maar om dat te realiseren heb je alsnog een router nodig die ook de N-technologie ondersteunt. Niet getreurd, deze stick kan ook alles prima draadloos.

Om andere media apparaten te connecten is er Bluetooth (BT). Zo kun je een mobieltje, tablet of ander apparaat koppelen via Bluetooth om media te delen. Ook zijn er controllers (gamepads) welke via Bluetooth kunnen werken. Denk hierbij aan een PS3 Playstation controller. Ideaal om te gamen.

Firmware support

Net als de voorganger MK808B zal de MK908 ook een goede firmware support krijgen. Dit betekend dat een software updates beschikbaar worden gesteld via onze site waarmee je de Android TV Stick kunt voorzien van de allerlaatste updates. De Rockchip wordt over het algemeen al erg goed ondersteund, beter dan AMlogic en Allwinner.

 

Technische specificaties MK908

Processor: Rockchip RK3188 ARM Cortex A9
CPU: 1.8 GHz Quad Core (4 kernen)
GPU: Mali400 Quad Core videochip
RAM: 2GB RAM (ddr3)
Opslag: 8GB
SD Kaart slot: micro SD tot 32GB
Bluetooth: Versie 4.0, backwards compatibel met 3.0, 2.1 en 2.0
Wifi: 802.11 B/G tot 54Mbps (Broadcom AP6210)
Ethernet: Softwarematig ondersteund
HDMI: HDMI 1.4
USB: 2x mini USB + 1x normaal USB 2.0
Software: Android 4.2 Jelly Bean
Film formaten: BluRay, 3D, MKV, MPEG-4, H.264, H.263, MVC
Beeldformaat: 1920 x 1080 @ 60fps = 1080p, tevens compatibel met lagere resoluties zoals 720p
Audioformaten: WMA, Flac, MP3, WAV, AC3, OGG, AAC, APE en meer.

Tronsmart Quad Core Android Sticks: MK908 / T428

mk908mk908

Meegeleverde accessoires

1) De MK908 Android TV Stick / HTPC / Android mini pc

2) USB voedingskabel – van OTG poort MK908 naar adapter (4)

3) HDMI kabel – van mini HDMI op Android Stick naar HDMI op TV

4) Adapter, 230V AC / 5 volt 2A (2000mA)

5) USB verloopkabel om de mini USB poort op de Android Stick te veranderen naar een normaal formaat

 

Klonen

Let op dat je de echte MK908 krijgt van Tronsmart! Staat er geen Tronsmart op de stick dan heb je een kloon met niet dezelfde hardware aan boord. De prestaties kunnen dan tegenvallen. Ook kan het zijn dat de firmware niet compatibel is.

 

Het verschil tussen de T428 en MK908

Het verschil tussen de T428 en de MK908 is de Android software,de HDMI connector en de Wifi 802.11 N-technologie.

De T428 heeft een HDMI connector die rechtstreeks in de tv gestoken kan worden en heeft Android 4.1.1 er standaard op staan. Een update wordt op kort termijn verwacht.

De MK908 heeft een mini HDMI connector welke d.m.v. de bijgeleverde verloopkabel op de tv aangesloten kan worden. Tevens heeft de MK908 Android 4.2 er op staan.

De T428 ondersteunt 802.11 N en de MK908 niet. Met de T428 kun je theoretisch wel 150Mbit halen en met de MK908 maar 54Mbit. Een HD film streamen vraagt over het algemeen niet meer dan 25Mbit dus dat gaat ook prima met de MK908.

Rate this post

11 reacties

 1. met volledige wifi dekking blijft deze toch redelijk veel haperen op youtube en andere streamsites, ik mist wel een opstartbutton aan de stick, verder is deze super, de handleiding is heel beknopt, geen mogelijkheid om via scherm opnieuw op te starten ( of ik heb het nog niet gevonden) de cursor is niet te veranderen maar globaal prijs/kwaliteit top.

  • Wellicht zitten de buren op hetzelfde wifi kanaal, dan lijkt de dekking goed maar heb je toch een mindere stabiele wifi.
   zie rechter kolom over

 2. Verwacht niet teveel van deze stick, ik heb hem flink zitten testen en het valt mij op dat het kopieren/streamen via de ingebouwde wifi erg traag is. Maximaal 25Mbit wanneer je een film kopiert vanaf het netwerk, daarbij crashde hij ook nog regelmatig en gaf een reboot. Films afspelen op 1080P? Dacht het niet, hij draait op een 720P kernel en zelfs die resolutie wordt niet goed weergegeven doordat de 23.9xx frames lang niet gehaald worden. Verder heeft ie een slecht koeling en ik kan nog wel even doorgaan maar het is duidelijk dat er nog een heleboel niet optimaal werkt terwijl de hardware het probleemloos aan kan

  • Je hebt het over de MK908? Dan ben ik echt verbaasd.
   Je beschrijft wifi gaat heel traag, ik heb wellicht een goede router van Cisco en heb daar geen last van. Ik maak ook gebruik van het N kanaal en speel daarmee vloeiend 1080p films mee.
   Voor het afspelen van films gebruik ik de XAF Custom XBMC met MXplayer.

   Ik denk dat je of een oude Android versie er op hebt of misschien andere problemen want ik kan je problemen niet bevestigen. De stick heb ik nu ongeveer een week in bezit en kijk er elke dag een film mee. Ik internet er regelmatig mee er zit ook veel te testen met apps en games. Uitvallers en reboots heb ik tot op heden nog niet meegemaakt maar die zou ik eerder verwachten met een MKV’tje welke bij mij goed gaat.

   Leg het anders voor aan jouw leverancier. Misschien is er iets bekend over een slechte badge of zo.
   Wifi kun je misschien verbeteren door deze link te bestuderen: https://androidstick.nl/wifi-signaal-verbeteren/

   Succes

 3. Ja ik had het over de originele Tronsmart mk 908, dus geen clone o.i.d. Standaard 4.2.2 android erop geleverd
  Ik ben lang niet de enige die hier over klaagt, sla de forums er maar eens over na.
  Ik heb zelf een netgear en een cisco router staan die uiteraard beiden op N signaal staan en de meest schone frequentie, meer als 25 mbit komt er niet doorheen wat te langzaam is voor een beetje 1080P..telefoons en media players streamen de 1080 wel moeiteloos. Maar goed ik vind het verder niet zo schokkend als 720p streamen het meest is wat hij haalt zolang die maar wel goed werkt met 1080P MKV’s vanaf een HDD en/of SD kaart. Verschillende spelers ( MX, BS, XBMC etc..)geprobeerd maar allen vertoonden dezelfde jitters tenzij je de muis bewoog dan is alles vloeiend…duidelijk een software issue zowel 720P als 1080P. MP4 op 720 heeft het probleem niet.
  Ook met een custom rom (Finless rom 1.5) heeft hij dezelfde tekortkomingen helaas.

  De reboots werden veroorzaakt door een instabiele cheap ass adapter, nu aangesloten via usb poort met 5v voedingsspanning en dan werkt hij een stuk beter.

 4. Ook bij mij is streaming via een nas netgear niet toedoen. Ik pers met veel moeite 512 kb per sec er uit maar gemiddeld meer rond de 200kb.

  Met mijn laptop,tablet,smartphone standaard 5mb per sec met bestand transfer.

  Voor streaming is minimaal 1,5mb per sec nodig

  Tenzij de expert een oplossing hebben zonde van je geld.

  Hoor graag

  • Is een wifi probleem. Te weinig bereik (ookal geeft de tool goed bereik). Probeer maar eens de afstand tussen stick en router te verkleinen, je zult zien dat het help. Ik heb het met een wifi repeater opgelost.

 5. Heb onlangs via ibood.nl de MK908 gekocht.
  Voor ik deze kocht heb ik de expert van de fabrikant die op het forum aanwezig was gevraagd of er een wifi N-technologie in zat daar ik hier gelezen had dat dit niet het geval was. De expert meldde dat die technologie er wel in zit. maar hoe kan ik dat checken? Ik heb ook problemen met signaal overdracht. Wanneer ik een HD 720 film bekijk word de film na 10 minuten gestaakt om te bufferen. los ik dit op door een N-verbinding thuis op te zetten? Heb nu nog een G-verbinding, maar met een week hopelijk ook een N-verbinding (nieuwe modem van UPC…komt bij nieuwe abbo met hogere snelheid).
  Maar heeft dat allemaal wel het gewenste resultaat? De afstand tussen wifi router en MK908 is ca. 3 m. Router staat in de meterkast. En tussen de router antenne en de MK908 zit alleen een 100mm gipsblokken wand en een Samsung 40 inch LED tv.

  • Euh…ff een opmerking: Ik dacht dat ik de “MK908” had, maar na iets beter pluiswerk (https://androidstick.nl/android-sticks-vergelijken/) blijkt dat ik de “Tronsmart MK908” heb. En daar zit wel een N-verbinding op.
   Dus ik hoop dat ik straks met de nieuwe modem van UPC (met N-verbinding) een betere verbinding heb met de MK908 en dus wel full HD kan streamen middels XBMC.

 6. MK908 Android TV Stick werkt dit met LG smart tv UH603V
  en kodi install zo niet graag kopen als dit niet zou werken op mijn tv
  alvast bedankt

 7. MK908 Android TV Stick werkt dit met LG smart tv UH603V
  en kodi install zo niet graag kopen als dit niet zou werken op mijn tv
  alvast bedankt