Android TV, het nieuwe Android platform

android tvAndroid TV

De naam Android TV hoor je de laatste tijd vaker vallen. De laatste update vanuit Google bericht ons dat de Android TV op de Google I/O Conferentie op 25 juni gepresenteerd zal worden.

Wat is Android TV

Android TV is een platform. Zie het als een besturingssysteem net als Windows op je pc of MacOS of je Apple computer. Android wil met Android TV een nieuw platform neerzetten dat helemaal bedoeld en gemaakt is voor de tv.

Op dit moment zijn er de Android TV sticks welke een veredelde Android Tablet software er op hebben draaien. Deze software wordt ook wel firmware genoemd. De firmware is speciaal aangepast dat o.a. de beeldresolutie en de bedieningsinterface geoptimaliseerd zijn voor het gebruik van een tv. Dit werkt perfect met alle tv’s en daar ligt het probleem ook niet.

Google heeft gezien dat er een heuse markt voor is om Android naar je tv te brengen. De Android TV sticks zijn een rage en dat heeft Google ook wel opgemerkt. Niet alleen Google maar ook Philips is druk geweest met research te doen naar de mogelijkheden. Zo heeft deze elektronica fabrikant namelijk een aantal Android TV sticks besteld om ze door het researchcenter in te laten bouwen in huidige tv’s. Op deze wijze probeert Philips dus straks een van de eerste Android TV’s te verkopen. Echter gaat het om een TV met een ingebouwde Android TV stick. Upgraden van de hardware is dus niet mogelijk. Open maken van de TV zorgt er voor dat je garantie vervalt.

Daar komt het voordeel van de losse Android TV stick meteen om de hoek zetten. Een losse Android TV stick is eenvoudig te upgraden door hem te vervangen door een nieuwere uitvoering. Je ontkoppelt hem uit je HDMI poort van de tv en plugt er simpelweg een betere in. Geen garantie die verloopt en vele malen goedkoper. De meerprijs wat je betaald voor een ingebouwde Android TV sticks ligt in het begin rond de 4x de prijs wat een losse stick kost.

Gaming op Android TV

android tv gamesAndroid TV zal tevens meer gericht worden op spellen spelen. De gaming industrie is zeer groot net als het aantal games die de Google Play store biedt.

Spelfabrikanten zijn al enige tijd bezig met het ontwikkelen van HD-games op het Android platform. Omdat er steeds meer mobieltjes en tablets zijn die een HD resolutie ondersteunen, wordt de vraag naar HD-games ook groter. Grote namen zoals Gameloft, Ubisoft, Namco, Marvel, Bandai en EA games welke ook voor de Sony Playstation en de Xbox hebben ontwikkeld zijn ook bezig om verder uit te breiden naar Android.

De Android TV stick welke je nu gewoon kunt kopen is voorzien van genoeg kracht om HD-games af te spelen. Echter is het aanbod aan echte HD-games nog lang niet zo groot als voor de consoles. Het grote voordeel is dat je ze heel eenvoudig kunt downloaden en niet meer hoeft te kopen in de winkel.

Grotere titels die je gratis kunt downloaden zijn op dit moment: A Legendary Hero, Fight the Darkness, Bladeslinger, Thor the dark World, Blitz Brigade, Shadowgun, Real Steel, Real Racing, GT Racing, Dead Trigger 2, Asphalt 8 en Fifa14. De zojuist genoemde HD-games kun je dus gewoon op je Android TV stick al spelen.

Niet alleen de beeldkwaliteit gaat omhoog met deze games maar ze zijn ook veelal online tegen elkaar te spelen in een multiplayer mode. Gamemakers zullen zich ook meer gaan richten op gratis en populaire spellen waarbij reclame of microtransacties het verdienmodel er achter is. Om sneller te kunnen vorderen in een spel kun je bijvoorbeeld extra credits aankopen die je normaal gesproken moet verdienen.

Het leuke is dat je ook gewoon de game kunt besturen met een gamepad (o.a. Xbox/ps3 controller), een Flymouse en je smartfoon.

Films en video kijken

android tv netflixDe meeste mensen gebruiken een TV om er een film of serie op te kijken. Tegenwoordig zijn er diverse middelen om dit nog gemakkelijker te maken. Diverse TV providers bieden een manier aan welke er voor zorgt dat jij bepaald wanneer je iets kijkt en niet dat je op het exacte moment je TV aan moet zetten als er een programma begint. Tegenwoordig bepaald de consument wanneer het uitkomt. Dit is de kracht van het internet. Alle programma’s worden opgeslagen in ‘de cloud’ en jij streamt ze wanneer het jou uitkomt.

Netflix is een van deze diensten die een uitgebreid film en seriepakket aanbiedt. Netflix is de laatste tijd flink actief in Nederland en ook behoorlijk aan het uitbreiden. Dit resulteert in een groter aanbod aan films en series welke tevens steeds recenter wordt. Je bladert door een bibliotheek heen waar alle filmhoesjes staan opgesteld. Met een druk op de knop kan je meer informatie krijgen over de film of serie en hem meteen laten afspelen.

Met Android TV en de Android TV stick kun je ook gebruik blijven maken van alle films, series en foto’s die op je eigen netwerk staan. Heb je bijvoorbeeld een NAS (netwerk hardeschijf) of een apparaat welke DLNA geschikt is (PC/Xbox/Playstation) dan kun je ook daar je media vandaan streamen en weer laten geven op je TV.

Een computer op zich

Je tv zal met Android TV een computer op zich worden. Wat eigenlijk nu ook al vergelijkbaar is met je tablet of smartfoon. Met een computer denk je aan E-mailen, surfen op internet en een spelletje spelen. Dit kan allemaal op Android TV. Uiteraard kun je ook een Microsoft Office look-a-like pakket installeren waarmee je ook kunt tekstverwerken en de hele rataplan. De Google Play store telt inmiddels bijna 1 miljoen apps!

Stembesturing

android tv stembesturingAndroid TV zal mede de optie stembesturing meekrijgen. Navigeer door je scherm heen met je stem. Op deze manier kun je apps oproepen en afsluiten. Iets dat nu ook in feite kan met de huidige Android software. Bij een Android TV stick kun je deze uitbreiden met een eenvoudige webcam van 20 Euro welke een ingebouwde microfoon heeft. De webcam kun je ook inzetten als een middel om te bellen met beeld naar andere Skype gebruikers. Dit is geheel gratis. Android TV zal beeldbesturing zeker gaan overwegen waar Microsoft op dit moment een patent op heeft met de Xbox Kinect. Een simpele webcam kan de truc doen, het is enkel de software er achter. Ook Samsung heeft deze feature al toegepast op haar smartfoons dus Google zal zeker niet achter blijven.

Eenvoudig en goedkoop upgraden

android tv upgradeHet Android TV platform zal ontwikkeld worden op en voor de Android TV stick hardware. Je kunt dus later op een eenvoudige manier je Android TV stick upgraden met nieuwe firmware. Je hoeft dus geen Android TV te kopen waar de stick in feite al is ingebouwd. Normaal doe je rond de 7,5 jaar met een tv. Je hoeft dus niet te wachten totdat hij stuk gaat en op die wijze een nieuwe kunt kopen voordat je pas gebruik kunt maken van Android TV. Daarnaast zal een Android TV stick goedkoper blijven dan een TV met Android TV er in gebouwd. Een Android TV stick kopen is dan goedkoper dan een nieuwe TV aan te schaffen waar nieuwere Android TV hardware in zit.

 

Internetverbinding

De Android TV’s zullen in veel gevallen niet voorzien zijn van een Wifi maar van een LAN (Ethernet) aansluiting. Je zult dus een internetkabel moeten trekken naar je TV toe. Een Android TV stick daarentegen is standaard wel voorzien van een Wifi antenne. Kabels trekken is dus niet nodig. Uiteraard kun je met een speciale adapter de Android TV stick alsnog voorzien van een internetkabel als je dat liever hebt. De Wifi is tegenwoordig stukken verbeterd en werkt veelal op het nieuwe 5 GHz kanaal wat minder storingsgevoelig is. Last van het netwerk van je buren heb je hier eigenlijk niet mee.

Even geduld

Voor mensen die een echte Android TV willen bemachtigen moeten nog even wachten tot mogelijk het begin van 2015. Voor alle anderen die wel deze gadget in huis willen halen is er nu alvast de Android TV stick welke later is te upgraden met de Android TV firmware.

Rate this post

2 reacties

  1. Mijn vraag is of ik Popcorn Time (app) kan installeren zodat ik direct films kan streamen op de tv, zit daar genoeg geheugen op om dit te doen.
    En waar vind ik de speciale vast netwerk adapter wai ik hierboven gelezen heb.

    Alvast zeer bedankt