Android mini pc

Een Android mini pc is een zeer kleine Android computer. Een normale pc kun je niet snel verbergen achter een monitor of pc. De Android mini pc wel!

De Android mini pc is er in een stick formaat en een box formaat. De Android mini pc stick is ongeveer net zo groot als een usb stick. De Android mini pc box is kleiner dan een broodtrommel.

De stick of box zijn in principe het zelfde alleen verschillen ze in de hoeveelheid aansluitingen.

Video weergave

Beide Android mini pc’s beschikken over een HDMI aansluiting. Daarom worden deze ook vaak Android hdmi stick genoemd. De HDMI aansluiting kan direct aan een monitor of tv worden gekoppeld.

Uiteraard kan dit alleen als de monitor of tv ook over een HDMI aansluiting beschikt.


minix neo x5android stick

Verschil tussen smartfoon en Android mini pc

De Android mini pc is te vergelijken met een Android smartfoon maar dan zonder beeldscherm, touchscreen en gsm belfunctie. Het beeldscherm is de tv of monitor. Het touchscreen kun je vervangen door een toetsenbord of muis. Dit kunnen usb apparaten zijn die direct zijn aan te sluiten op de Android mini pc. Er zijn ook draadloze varianten in de handel zodat er vanaf de bank ‘gespeeld’ kan worden.

Android software

Veel Android mini pc’s zijn voorzien van vrij nieuwe Android software. Vaak staat er Android 4.0 Ice Cream Sandwich of Android 4.1. Jelly Bean op.

De Android mini pc ‘denkt’ dat hij een tablet is. In de software van een Android telefoon kun je zien dat het een telefoon is. Bij een tablet kun je zien dat het een tablet is. De Android mini pc heeft ook tablet software aan boord. De voordelen van tablet software is dat er vaak wat meer drivers zijn ingebakken zodat usb poorten benut worden. Een telefoon heeft vaak geen usb poort waar je even een usb stick aan hangt.

Geheugen

Net als een telefoon is het belangrijk om veel RAM geheugen te hebben. In het RAM geheugen draait de Android Software en alle opgestarte apps. Hoe meer apps je laat draaien, hoe minder geheugen je overhoud. Zodra je de apps afsluit krijg je weer je werkgeheugen terug. Apps en de Android Software worden opgeslagen in het opslag geheugen. Bij de meeste Android mini pc’s is er ruim voldoende geheugen aanwezig. Vaak tussen de 4 en 16GB. Ook kun je in veel gevallen dit geheugen uitbreiden met een SD kaart. Android mini pc sticks hebben vaak een micro SD kaart slot en Android mini pc boxen hebben vaak een normale SD kaart slot. De maximale kaart grootte die wordt ondersteunt door Android is 32GB.

android mini pc

Mogelijkheden

Een Android mini pc is krachtig en efficiënt. Je kunt er snel mee computeren. Hij kan ook als vervanger van een PC dienen. Wat doe je nu allemaal eigenlijk op een PC?

Internetten, E-mailen, Youtube filmpjes kijken, Skypen (eventueel met webcam), Muziek luisteren……. Dit kan ook allemaal met de Android mini pc!

Op de usb poorten kun je van alles aansluiten. Soms heb je een usb hub nodig om meer aan te kunnen sluiten. Voor apparaten die veel stroom verbruiken zoals een 2,5″hardeschijf of camera heb je een usb hub nodig met voeding. In veel gevallen kun je dan de Android mini pc door de usb hub van stroom laten voorzien. Let er wel op dat de voeding van de usb hub voldoende kan leveren. Bij voorkeur 2A (5 Volt 2 Ampère).

android mini pc aansluiten

Processor

De Android mini pc heeft tegenwoordig een hele krachtige processor aan boord. In bijna alle gevallen is de processor een gecombineerde chip welke een CPU en GPU bevat. CPU staat voor Central Processing Unit en GPU staat voor Graphics Processing Unit. De videoprocessor (videokaart / GPU) zit dus in de gewone processor ingebakken. Hierdoor zijn de lijnen tussen CPU en GPU korter en daarom ook sneller en efficiënter.

Android mini pc’s zijn verkrijgbaar met Single Core, Dual Core en Quad Core processoren. De op dit moment populairste is de Dual Core Rockchip beter bekend als RK3066. Deze processor draait op een snelheid van 1.6 GHz en heeft tevens een ARM Mali400 Quad Core QPU aan boord.

Sommige processoren zijn vanwege hun compatibiliteit meer geschikt voor bepaalde apps dan andere. Heeft de processor een NEON ondersteuning dan kan deze bijvoorbeeld overweg met de XBMC app.

 

Voor- en nadelen

Een Android mini pc stick heeft als grote voordeel dat hij klein is, goedkoop is en makkelijk is weg te werken. Een nadeel is dat ze een beperkt aantal usb poorten hebben, geen ethernet aansluiting en geen alternatieve video output hebben.

Een Android mini pc box heeft als grote voordeel dat hij veel aansluitingen heeft waaronder vaak alternatieve video out aansluitingen. Het nadeel is dat hij een stuk duurder is dan dan stick.

 


 

Alles over Android mini pc stick -> http://AndroidStick.nl

Forum over de Android mini pc (software voor stick en box)

Alles over Android mini pc box -> http://AndroidBox.nl